Organisatie omschrijving:
Het lectoraat BioBased Products van CoE BBE doet onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van hoogwaardige inhoudsstoffen uit planten. In opdracht en samenwerking met de industrie werkt het lectoraat BBP van AVANS aan een project over de toepassing van natuurlijke kleurstoffen, met name curcumine de gele kleur in curcuma wortel.

Omschrijving Opdracht/Werkzaamheden
Natuurlijke kleurstoffen worden steeds vaker toegepast in de industrie omdat de productie en verwerking minder belastend voor het milieu is. In applicaties waar een gekleurde voorwerp wenselijk is, kan een natuurlijk kleurstof een logische vervanger zijn voor een synthetisch kleurstof als de eigenschappen vergelijkbaar zijn. Helaas zijn kleurstoffen zoals curcumine nog niet stabiel genoeg om ze aantrekkelijk te maken voor industriële toepassingen. Om de stabiliteit (lichtechtheid) van kleurstoffen te verhogen, worden deze vaak encapsuleert in nano-sized containers zoals zeoliten, cyclodextrinen of silicananodeeltjes.

De eigenschappen deze kleurstoffen veranderen dramatisch als ze geencapsuleerd zijn, b.v. is de thermische stabiliteit sterk verbeterd in aluminosilicaten. Dit maakt het mogelijk om deze pigmenten te gebruiken om onder andere thermoplastics te kleuren. Helaas veranderd ook de kleur (kleurechtheid) waardoor de bereikte kleur anders wordt. In het geval van cyclodextrinen veranderd de kleur niet maar kunnen deze niet verwarmd worden…

Doel van deze opdracht is uit meerdere kleurstoffen die binnen het lectoraat aanwezig zijn, pigmenten (geencapsuleerde kleurstoffen) te maken en deze te gebruiken om gekleurde producten te maken en de veranderingen in de eigenschappen van de kleurstoffen te analyseren. Opdracht kan ook in het engels worden uitgevoerd en wordt het vervolgonderzoek van de afstudeerstage van Tycho Dings.

Meer info en solliciteren:

Neem contact op met Paula Contreras-Carballada

CurCol Interreg

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close