Plantensterolen zijn goed voor het menselijk lichaam, die voorkomen in zeewieren. In het project ‘Zeewier Sterolen’ onderzoekt het Lectoraat Marine Biobased Specialties hoe de productie van sterolen uit zeewier kan worden geoptimaliseerd.

Projectleider
Onderzoeksgebied
Datum
september 2018 t/m december 2019

Dat plantensterolen goed zijn voor het menselijk lichaam weten we al sinds de jaren ’50. Je hoeft niet verder te kijken dan je pakje boter om zinnen tegen te komen als: “natuurlijke kracht van plantensterolen verlaagt cholesterol!”. Net als planten maken zeewieren ook plantensterolen. Echter zijn die van zeewier vaak bijzonder van structuur en daarom kunnen die soms bijzondere werkingen hebben, waaronder ziekte-bestrijdende. Dat zeewier sterolen zo bijzonder zijn heeft onder andere te maken met het feit dat zeewier immobiel is, maar wel een sterk variabele leefomgeving heeft. Het zeewier moet zich dus op chemische wijze aan kunnen passen aan de omgeving.

Later oogsten

Dat laatste exploiteren we bij het lectoraat Marine Biobased Specialties (MBBS): door zeewier expres te prikkelen met hoge of lage lichtintensiteiten, temperaturen of voedingsstoffen en vervolgens het effect op de plantensterolen te analyseren, kunnen we kweekomstandigheden vinden waarop de productie van sterolen hoger is dan normaal. Zo geeft dit onderzoek ons inzicht in de biochemie van zeewier en geeft het de zeewier-boer inzicht in de kweekomstandigheden waaronder waardevolle stoffen als sterolen meer geproduceerd worden.

“Zo hebben we bijvoorbeeld gevonden dat wanneer je suikerwier (een commercieel belangrijke kelp soort) onder lage nutriënten en hoog licht kweekt, de sterol-inhoud meer dan verdubbelt.”, aldus projectleider Dylan de Jong. “Voor de zeewierboer betekent dit dat het uitstellen van de oogst tot iets later in de zomer, waar deze omstandigheden gelden, een hogere opbrengst van deze waardevolle stoffen met zich meebrengt.”

Verder onderzoek

Uiteraard is dit slechts één aspect van het totaal begrijpen en benutten van zeewier sterolen. Zo zijn er andere kweekomstandigheden om mee te prikkelen en is het  bijvoorbeeld voor de commerciële vertaalslag ook belangrijk om te snappen hoe extractie- en verwerkingstechnieken de sterolen inhoud beïnvloeden. Deze vragen vertaalt het lectoraat MBBS naar onderzoek waar we ons nu en in te toekomst op storten.

MEER INFO

Er is een publicatie gedaan over ‘Effects of nutrient availability and light intensity on the sterol content of Saccharina latissima’

Lees hier!

Dit project ontvangt steun van TKI BBE

Partners

21 januari 2022
Pilot in Lerend Netwerk Biobouwers project
De ontwikkelingen op het gebied van Biobased bouwen volgen elkaar in razend tempo op en het onderwijs wil daarin voorop blijven lopen. Het is essentieel voor zowel hogeschool studenten als professionals dat ze kennis maken met nieuwe materialen en technieken, zodat ze de juiste bagage hebben om in hun (latere) werk de bouwwereld te verduurzamen.
28 december 2021
Tool gelanceerd voor circulair gebruik rioolwater
Rioolwater bevat waardevolle stoffen die gebruikt kunnen worden als grondstof voor biobased producten. Denk aan volledig afbreekbare bioplastics, de productie van biochar en biodiesel. Maar waar begin je? Als onderdeel van het Interreg North-West-Europe WOW! project heeft Avans Hogeschool een tool ontwikkeld die antwoord geeft op de vraag: welke waardevolle stoffen kan mijn waterschap terugwinnen uit rioolwater? De tool is ontworpen om werknemers in de watersector een eenvoudig hulpmiddel te bieden in het beslissingsproces richting een meer biobased en circulaire aanpak.
23 december 2021
Constructieve betrouwbaarheid van Biobased bouwmaterialen
Bouwmaterialen voor dragende constructies moeten aan hoge eisen voldoen. Voordat we bio-based materialen toe kunnen passen, dient inzicht verkregen te worden in het behoud van de constructieve betrouwbaarheid over langere tijd. Dit kan worden gedaan door de materialen in de open lucht aan de elementen bloot te stellen en deze na verloop van tijd te onderzoeken. Dat duurt echter jaren. Om veel sneller inzicht te krijgen, gebruiken we de versnelde verwering in de klimaatkast.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close