Projectleider
Datum
januari 2020 t/m december 2022
SDG's

Van zeewier is bekend dat het veel waardevolle stoffen bevat. Wat minder bekend is, is dat zelfs de reststromen een uitstekende grondstof zijn.Shared Research Center Biorizon en projectpartners onderzoeken de komende 3 jaar in het ZCORE-project hoe zeewierreststromen kunnen worden ingezet voor de productie van bio-coatings (verf) met superieure eigenschappen ten opzichte van hun fossiele tegenhangers. Dit draagt positief bij aan broeikasgasreductie, het versterkt de chemische industrie en het open innovatienetwerk in Zuid-Nederland.

 

Klimaatakkoord: snelgroeiend zeewier uitermate geschikt om CO₂ te reduceren

Met het klimaatakkoord heeft Nederland zich gecommitteerd aan een broeikasgasreductie in 2030 van 49% ten opzichte van 1990.Voor de chemische industrie betekent dit onder meer dat in 2030 het aandeel biobased grondstoffen bijna moet verviervoudigen ten opzichte van 2016 (van 4% naar 15%). Zeewier is hiertoe bij uitstek geschikt: het is met een toename van 30% per dag één van de snelst groeiende planten, door de teelt op zee vormt het geen concurrentie voor op land groeiende biomassa en algen bevatten behalve eiwitten voor voedseltoepassingen ook suikers die nu een reststroom vormen. Deze niet-eetbare suikers kunnen een waardevolle grondstof vormen voor de chemie.

40% van alle chemicaliën is aromatisch; het potentieel om te vergroenen is enorm

De suikers uit reststromen van algen kunnen worden omgezet in bio-aromaten. Van alle chemicaliën die door de chemische industrie worden geproduceerd, is 40% aromatisch van aard. Het gaat om een wereldwijde, jaarlijkse omvang van 122 miljoen ton, ter waarde van ruim 115 miljard euro en met een jaarlijkse groei van 4-5%. Aromaten worden gebruikt in kunststoffen, verven, additieven zoals UV-stabilisatoren en pigmenten, vezels, cosmetica, farmaceutica en voedselingrediënten zoals vitamines, kleur- en smaakstoffen. Aromaten worden tot dusver gewonnen uit aardolie en dit beïnvloedt het klimaat negatief. Daarom is het vinden van hernieuwbare grondstoffen urgent.

Shared Research Center Biorizon: The Way to Aromatics

Biorizon is het meest geavanceerde onderzoeksprogramma op het gebied van bio-aromaten ter wereld. Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, ontwikkelt al sinds 2013 technologieën voor de productie van bio-aromaten op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Samen met partners uit de industrie creëert en ontwikkelt Biorizon innovatieve chemische processen voor de productie van duurzame aromaten uit biomassa reststromen. Het ZCORE-project is hier een goed voorbeeld van.

Duurzamere en goedkopere coatings met superieure eigenschappen

In het project ZCORE (van Zeewier naar COating REsin applicaties) worden zeewierreststromen omgezet in bio-aromaten en deze worden onder meer getest in coatings. De coatingsindustrie wil graag een volledige biobased coating ontwikkelen om zo in te spelen op de klimaatdoelstellingen en de marktvraag. Het ZCORE-project werkt specifiek aan 100% biobased alkydharsen (verf). Tot dusver werd een gehalte van 50-60% biobased gerealiseerd doordat er geen bio-aromaten voorhanden waren op voldoende grote schaal. ZCORE brengt hier verandering in. Behalve de verdubbeling in duurzaamheid brengt ZCORE ook potententiele kostenreductie doordat Biorizon een unieke verkorte route voor de productie van functionele bio-aromaten heeft ontwikkeld ten opzichte van de fossiele productieroute. Tot slot brengen de bio-aromaten ook verbeterde eigenschappen met zich mee waaronder superieure slijtvastheid, glans en UV-resistentie.

Deze drie voordelen zorgen ervoor dat deze bio-coating competitief kan zijn met fossiel-gebaseerde coatings. Met een mondiale coatingmarkt van 4 Mton op jaarbasis betekent dit een enorme doorbraak op het gebied van 100% biobased coatings en dit zal de realisatie van een biobased economie versnellen.

ZCORE projectpartners vertegenwoordigen gehele waardeketen

In het ZCORE-project komt de hele waardeketen samen voor de verwaarding van zeewier in bio-aromaten en de toepassing daarvan in coatings. De MKB-partners Relement en Engineering Chemicals vormen, samen met 5 vooraanstaande coatingproducenten, een belangrijke schakel naar de praktijk met hun kennis van zeewierproductie en toepassingen van bio-aromaten in industrieel relevante applicaties (zoals coatings). De kennisinstituten TNO, Avans en Universiteit Maastricht beschikken over vooraanstaande kennis en technologie op het gebied van bioraffinage, bio-aromaat productie, coating resins en duurzaamheidsanalyses. De Green Chemistry Campus is behalve uitvalsbasis ook betrokken bij de disseminatie en interactie met het MKB.

Versterking van de biobased economie in Zuid-Nederland

De regio Zuid-Nederland heeft een unieke potentie om zeewier te telen, de biomassa te ontsluiten en via (bio-)chemische conversietechnologie geschikt te maken als grondstof voor de chemische industrie. In de regio is een groot aantal agro- en chemiebedrijven gevestigd en er bestaan sterke samenwerkingsbanden tussen kennisinstituten en industrie. De

biobased economie is een speerpunt in de Regional Innovation Smart Specialisation Strategy (RIS3) van Zuid-Nederland, met focus op groene grondstoffen en groene bouwstenen.

De koppeling tussen de kennisplatformen op gebied van zeewier productie en raffinage (Zeeland), bio-aromaat productie (Brabant) en op gebied van coating resins en duurzaamheid (Limburg) binnen ZCORE resulteert in een verbreding en versterking van het open innovatiesysteem.

OPZuid

Het ZCORE project heeft een waarde van € 2 miljoen en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg in het kader van OPZuid.

Meer informatie of participeren?

  • Voor meer informatie over het ZCORE-project kan contact opgenomen worden met projectleider Nadine Wennersbusch nadine.wennersbusch@tno.nl +31 (0)88 866 63 71.
  • Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen om de mogelijkheden tot participatie te bespreken. Bijvoorbeeld het testen van samples van bio-aromaten in applicaties.
  • Wordt om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen binnen het ZCORE-project en andere projecten op het gebied van bio-aromaten kosteloos lid van de Biorizon Community via https://www.biorizon.eu/community/

Partners

BIO-CAPPP
Ontwikkeling van bio-aromaten - duurzame, chemische bouwstenen - en toepassingen in producten voor onder andere de bouw- en textielsector. Het gebruik van deze bio-aromaten maakt de producten niet alleen duurzamer, maar geeft ze ook premium eigenschappen. Op deze manier draagt BIO-CAPPP bij aan de overgang naar een circulaire economie.
From orange waste to a green future
In this project we are working together with PeelPioneers to find a economically feasible businesscase for orange peel extract waste.
Blueprint of fungal genomes
Het doel van dit proefproject is het testen en aanpassen van het prototype van de draagbare sequencing (Oxford Nanopore Tech MinION®) met de TPB-schimmelproductiestammen.
Biodegradatie Coatings Stahl
Stahl uit Waalwijk, wil graag overschakelen op de productie van duurzamere coatings. Naast het ontwikkelen van coatings op basis van hernieuwbare grondstoffen is er de wens om coatings te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn.
Reflow
Het project is oorspronkelijk opgezet door Reflow om 3D-printfilament te maken, dat een beetje groener is dan de meeste plastic filamenten die op de markt verkrijgbaar zijn. Zowel figuurlijk als letterlijk. Het plastic dat gebruikt word is afkomstig van gebruikte visnetten.
Biobased Disposable Gloves
Medisch afval wordt afgevoerd in kunststof verpakkingen en naar een speciale verbrandingsoven gebracht, waar het verplicht met verpakking en al wordt verbrand. Kan dit niet anders?
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Fungal Colourants
In het project Fungal Colourants dat onlangs startte worden de mogelijkheden van biobased kleuren uit schimmels onderzocht.
Orange in the Sea
Orange in the Sea
De textielindustrie kan en moet schoner. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor recycling, een mooie start maar de partners van het project ‘Orange in the Sea’ geloven vooral in lokale productie en het gebruik van het totale product.
Making disposables disposable
Making disposables disposable
Bionative Industries is een start-up opgericht in 2018 met als visie plastic wegwerp producten te vervangen door 100% bio-based en 100% bio-afbreekbare producten.
Extractie van pectines uit uienschillen
Extractie van pectines uit uienschillen
Bij de verwerking van uien ontstaan grote volumes aan droge uienschillen (vellen van buitenste rokken), een agro-reststroom die oploopt tot 30 Kton per jaar. In de praktijk worden uienschillen laagwaardig benut, of betaalt de producent afvoerkosten. Uienschillen bevatten echter meerdere waardevolle componenten (o.a. pectine, eiwitten en quercetine).
Growing Leather
Growing Leather
Het groeiende bewustzijn van consumenten van het toenemende probleem met de vee- en vleesproductie als gevolg van de hoge stikstofemissies en de daarmee samenhangende impact op klimaatverandering stimuleert de consumptie van plantaardige vegetarische alternatieven.
Biobased schuim
Biobased schuim
Er is grote interesse om het schuimend vermogen van biopolymeren te onderzoeken. Niet alleen is schuim geïsoleerde lucht en daarmee een erg goed isolatiemateriaal, maar met schuim krijg je ook een groot oppervlak en dat kan de afbreekbaarheid ten goede komen.
CurCol Interreg
CurCol
Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in verpakkingen. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”.
BALLSY-biobased-kerstbal
Biobased, circulaire kerstbal met verpakking
CoE BBE gaat in dit project op zoek naar een manier om het kerstfeest te verduurzamen. We onderzoeken of we dennennaalden van oude kerstbomen in biopolymeren kunnen verwerken om er nieuwe biobased, circulaire kerstballen van te maken.
Structural Health in Biobased Constructions
Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
beauti-fully biobased fibres
Beauti-Fully Biobased Fibres
Het project Beauti-Fully Biobased Fibres kijkt naar de mogelijkheden om biobased, uit natuurlijke bronnen afkomstige, kleurstoffen toe te passen in textielvezels.
Coffee Silverskin Biomass Utilisation
De koffie markt is een van de grootste, als gevolg van deze markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt.
ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)
Het project ZCORE brengt bij elkaar met als doel om het Zuid-Nederlandse innovatiesysteem te versterken en gezamenlijk te onderzoeken hoe een Zuid-Nederlandse cross-sectorale waardeketen voor coatings uit zeewier kan bijdragen aan het vergroenen van de chemische industrie.
Ui verdient meer
Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt.
Tomatozym
CoE BBE werd benaderd met de vraag of enzymen uit het tomatenloof gebruikt konden worden om het drainwater (het te veel aan voedingswater dat niet door het gewas is opgenomen) uit de kas te ‘zuiveren‘.
Waardevol UI
Het project Waarde-Vol Ui is ontstaan uit de wens van de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. om een economische meerwaarde te creëren uit de huidige reststroom van de productie.
Levende Kleuren
Levende kleuren is een project van Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), het Centre of Expertise Biobased Economy, buroBELEN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers zoals Rubia Natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, Rigo verffabriek en textielproducent Febrik.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
Blauwe Keten
Haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
Puur Natuur: 100% Biobased
Puur Natuur: 100% Biobased
Tegen 2030 wil de textielsector in Zuid-Nederland en Vlaanderen 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten.
+185
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close