De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt. Samen met partners is door CoE BBE onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid naar de verwerking van de uienvellen.

Projectleider
Datum
januari 2018 t/m december 2019

De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar, waarvan ca. 20.000 ton in de omgeving van Kruiningen. Door deze grote hoeveelheid is het mogelijkheid om de uienvellenreststroom centraal te verwerken. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt. Samen met de HOA, uienverwerkers Monie Nieuwdorp BV en Mol Fresh Food BV en de onderwijsinstellingen Hogeschool Zeeland en Avans Hogeschool (Centre of Expertise Biobased Economy) is onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid naar de verwerking van de uienvellen. Dit project is mede gefinancierd door Provincie Zeeland.

Inderdaad…

Uit het onderzoek blijkt dat de raffinage van uienvellen technisch en economisch zeker haalbaar is. Voor het winnen van quercetine is een proces ontwikkeld waarin met enkele eenvoudige scheidingsstappen al een hoge zuiverheid behaald wordt. Door de centrale beschikbaarheid is de logistiek voor toevoer van de uienvellen niet duur. Als laatste is quercetine al bekend als voedingssupplement. Er is dus een bestaande afzetmarkt die in de toekomst zal groeien. De quercetine in deze producten kan één op één vervangen worden door quercetine uit uienvellen.

Voordelen

  • Extra afnemer voor uienvellen van uienverwerkers
  • Circulair en duurzaam gebruik van reststroom
  • Milieuvriendelijk proces zonder extra chemicaliën
  • Bekend product in de markt als voedingssupplement

Nabije toekomst

  • Verdere ontwikkeling en opschaling raffinageproces naar productieschaal
  • Produceren quercetine uit uienvellen voor marktonderzoek en testen toepassingen

Partners

Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”. Materiaalgedrag wordt nu continu gevolgd. Een slim sensorsysteem evalueert de signalen en genereert een waarschuwing wanneer het kritische niveaus van materiaaldegradatie signaleert. Tijdig onderhoud/vervanging van componenten kan zo worden uitgevoerd.
Biobased, circulaire kerstbal met verpakking
CoE BBE gaat in dit project op zoek naar een manier om het kerstfeest te verduurzamen. We onderzoeken of we dennennaalden van oude kerstbomen in biopolymeren kunnen verwerken om er nieuwe biobased, circulaire kerstballen van te maken. Daarbij mag de verpakking natuurlijk ook niet ontbreken.
Structural Health in Biobased Constructions
In West-Europa draagt de bouwsector bij aan 30% van de emissie van broeikasgassen en wereldwijd gaat één derde van de totale grondstofwinning op aan de bouwsector. Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
beauti-fully biobased fibres
Beauti-Fully Biobased Fibres
Het project Beauti-Fully Biobased Fibres kijkt naar de mogelijkheden om biobased, uit natuurlijke bronnen afkomstige, kleurstoffen toe te passen in textielvezels. Het project moet leiden tot meer kennis over natuurlijke kleuren en de toepassingsmogelijkheden ervan en draagt daarmee ook bij aan de groeiende maatschappelijke behoefte om tot 100% biobased en milieuvriendelijke producten te komen.
Coffee Silverskin Biomass Utilisation
Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en is na aardolie het grootste verhandelde goed. Als gevolg van deze grote markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt.
ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)
Het project ZCORE brengt bij elkaar met als doel om het Zuid-Nederlandse innovatiesysteem te versterken en gezamenlijk te onderzoeken hoe een Zuid-Nederlandse cross-sectorale waardeketen voor coatings uit zeewier kan bijdragen aan het vergroenen van de chemische industrie.
Ui verdient meer
De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt.
Tomatozym
CoE BBE werd benaderd met de vraag of enzymen uit het tomatenloof gebruikt konden worden om het drainwater (het te veel aan voedingswater dat niet door het gewas is opgenomen) uit de kas te ‘zuiveren‘. De teler zou op deze manier extra inkomsten kunnen genereren.
Waardevol UI
Het project Waarde-Vol Ui is ontstaan uit de wens van de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. om een economische meerwaarde te creëren uit de huidige reststroom van de productie.
Levende Kleuren
Levende kleuren is een project van Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), het Centre of Expertise Biobased Economy, buroBELEN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers zoals Rubia Natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, Rigo verffabriek en textielproducent Febrik.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. De uitdaging binnen het project BioKLEUR is om zoveel mogelijk kennis te vergaren op het gebied van biobased kleurstoffen en deze te delen met het bredere publiek.
Blauwe Keten
Het project Blauwe Keten is een haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
Puur Natuur: 100% Biobased
Puur Natuur: 100% Biobased
Tegen 2030 wil de textielsector in Zuid-Nederland en Vlaanderen 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten.
+38
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close