Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en is na aardolie het grootste verhandelde goed. Als gevolg van deze grote markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt. Tijdens het branden van koffiebonen worden grote hoeveelheden koffiezilverhuid (CS) of kaf, zoals het ook wel wordt genoemd, als bijproduct gevormd.

Projectleider
Datum
november 2019 t/m november 2020

Het CS kan worden gebruikt voor compost. Het is licht en luchtig en heeft een relatief hoog stikstofgehalte. In de stedelijkegebieden is de behoefte aan compostmateriaal echter beperkt en aangezien in veel steden, zoals in Amsterdam, composteerbaar afval nog steeds niet gescheiden kan worden aangeboden, wordt het grootste deel van het CS momenteel als afval verwijderd. De opties voor een effectieve en economisch haalbare benutting van CS moeten worden ontwikkeld. De relatief kleine schaal van de productie in micro-branding bedrijven vormt een specifieke uitdaging. Hoewel de zilverhuid de afvalverwijderingskosten van het bedrijf aanzienlijk verhoogt, zijn de volumes niet groot genoeg om de gescheiden inzameling voor een laagwaardig gebruik als compostering te rechtvaardigen. Het beoogde gebruik moet ofwel in de winkel of in de buurt zijn (bijvoorbeeld bij het bakken) ofwel voldoende hoogwaardig om de kosten in verband met de logistiek te rechtvaardigen.  Het doel van dit project is om een overzicht te geven van CS, de chemische samenstelling en de biologische activiteit ervan om haalbare hoogwaardige materiaaltoepassingen te identificeren. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gebruikt om de marktkansen van producten op basis van de hoogwaardige componenten in CS te identificeren. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in cosmetica en farmaceutica.

Dit project ontvangt steun van TKI BBE

Partners

CurCol Interreg
CurCol
Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in verpakkingen. Het project beoogt 3 pilots voor kleurstofproductie en -toepassing in verpakkingen, door barrières, business cases en actieplannen te definiëren. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”. Materiaalgedrag wordt nu continu gevolgd. Een slim sensorsysteem evalueert de signalen en genereert een waarschuwing wanneer het kritische niveaus van materiaaldegradatie signaleert. Tijdig onderhoud/vervanging van componenten kan zo worden uitgevoerd.
Biobased, circulaire kerstbal met verpakking
CoE BBE gaat in dit project op zoek naar een manier om het kerstfeest te verduurzamen. We onderzoeken of we dennennaalden van oude kerstbomen in biopolymeren kunnen verwerken om er nieuwe biobased, circulaire kerstballen van te maken. Daarbij mag de verpakking natuurlijk ook niet ontbreken.
Structural Health in Biobased Constructions
In West-Europa draagt de bouwsector bij aan 30% van de emissie van broeikasgassen en wereldwijd gaat één derde van de totale grondstofwinning op aan de bouwsector. Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
beauti-fully biobased fibres
Beauti-Fully Biobased Fibres
Het project Beauti-Fully Biobased Fibres kijkt naar de mogelijkheden om biobased, uit natuurlijke bronnen afkomstige, kleurstoffen toe te passen in textielvezels. Het project moet leiden tot meer kennis over natuurlijke kleuren en de toepassingsmogelijkheden ervan en draagt daarmee ook bij aan de groeiende maatschappelijke behoefte om tot 100% biobased en milieuvriendelijke producten te komen.
Coffee Silverskin Biomass Utilisation
Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en is na aardolie het grootste verhandelde goed. Als gevolg van deze grote markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt.
ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)
Het project ZCORE brengt bij elkaar met als doel om het Zuid-Nederlandse innovatiesysteem te versterken en gezamenlijk te onderzoeken hoe een Zuid-Nederlandse cross-sectorale waardeketen voor coatings uit zeewier kan bijdragen aan het vergroenen van de chemische industrie.
Ui verdient meer
De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt.
Tomatozym
CoE BBE werd benaderd met de vraag of enzymen uit het tomatenloof gebruikt konden worden om het drainwater (het te veel aan voedingswater dat niet door het gewas is opgenomen) uit de kas te ‘zuiveren‘. De teler zou op deze manier extra inkomsten kunnen genereren.
Waardevol UI
Het project Waarde-Vol Ui is ontstaan uit de wens van de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. om een economische meerwaarde te creëren uit de huidige reststroom van de productie.
Levende Kleuren
Levende kleuren is een project van Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), het Centre of Expertise Biobased Economy, buroBELEN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers zoals Rubia Natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, Rigo verffabriek en textielproducent Febrik.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. De uitdaging binnen het project BioKLEUR is om zoveel mogelijk kennis te vergaren op het gebied van biobased kleurstoffen en deze te delen met het bredere publiek.
Blauwe Keten
Het project Blauwe Keten is een haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
Puur Natuur: 100% Biobased
Puur Natuur: 100% Biobased
Tegen 2030 wil de textielsector in Zuid-Nederland en Vlaanderen 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten.
+38
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close