De wereldwijde productie van verse sinaasappelen werd geschat op 45,8 miljoen ton per jaar (www.fas.usda.gov). Ongeveer 40% van het vruchtgewicht eindigt als productieafval, voornamelijk bestaande uit de schil, zaden en pulp van de sinaasappelen. Dit resulteert in een totaal van 24,3 miljoen ton sinaasappelafval per jaar. Dit afval bestaat uit aanzienlijke hoeveelheden oplosbare suikers, cellulose, hemicellulose, pectine en essentiële oliën die kunnen worden gewonnen als producten met toegevoegde waarde. In dit project werken we samen met PeelPioneers aan het vinden van een economisch haalbare businesscase voor deze reststroom.

Projectleider
Datum
oktober 2022 t/m december 2022
SDG's

Fabrikanten zoals PeelPioneers extraheren pigmenten, suikers en essentiële oliën uit het sinaasappelafval (~250.000 ton/jaar). Na extractie van producten met een hogere waarde kunnen de resterende suikers, polysacchariden en eiwitten echter een negatieve invloed hebben op het milieu, terwijl ze rechtstreeks worden afgevoerd naar de hoofdafvalstroom.

Orange peel extract waste

Een van de upcyclingmethoden van Orange Peel Extract Waste (OPEW) is door middel van microbiële fermentatie. Vanwege de lage pH en specifieke samenstelling van voedingsstoffen kunnen niet alle microben OPEW op een effectieve manier gebruiken. De onderzoeksgroep Biobased Building Blocks & Products van CoE BBE is erin geslaagd om verschillende micro-organismen te testen op op OPEW gebaseerde substraten. Een van de schimmelsoorten vertoonde een uitstekende zuurtolerantie en produceerde een blauwgroene kleurstof die een groot potentieel heeft op de kleurstoffenmarkt. Literatuuronderzoek heeft aangetoond dat deze kleurstof veilig te gebruiken is als UV- en hittebestendig verfmateriaal.

Business case

Maar hoe maak je van deze interessante test een economisch haalbare businesscase? PeelPioneers zoekt de expertise van CoE BBE  schimmelbiologie, fermentatietechnologie, chemische technologie en productontdekking van CoE BBE. In dit project zullen we samenwerken op het gebied van analytische chemie, schimmelbiologie, fermentatieoptimalisatie, ontwerp van extractieprocessen en literatuuronderzoek. Onze levendige uitwisseling van kennis en faciliteiten zal de omzetting van sinaasappelafval in waardevolle biobased producten zeker versnellen. Zo stimuleren we een biobased economy!

Partner

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close