Biobased Products

De focus van het onderzoek van het lectoraat Biobased Products ligt op de stabiliteit van secundaire metabolieten in non-food producten. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar identificatie, isolatie en modificatie van natuurlijke kleurstoffen en de toepassing ervan, zoals (chemie) kleuringen van bijvoorbeeld textiel.

Deze natuurlijke kleurstoffen kunnen de stoffen vervangen die nu gebruikt worden voor het kleuren van non-food producten. Deze huidige kleurstoffen zijn allemaal van petrochemische oorsprong en nagenoeg niet afbreekbaar door de natuur.

Het lectoraat Biobased Products van lector Dorien Derksen bestaat uit (docent) onderzoekers met een achtergrond in verschillende soorten chemie zoals organische chemie, analytische chemie, biochemie en chemische technologie maar ook expertise van microbiologie en materiaalkunde zijn aanwezig. De onderzoekers voeren praktijkgericht onderzoek uit samen met (internationale) bedrijven, onderzoeks-instellingen en studenten. Dit gebeurt vaak in de vorm van subsidieprojecten.

Het lectoraat Biobased Products richt zich op drie thema's:

  • Kleuren (inhoudstoffen planten) 
  • Raffinage hoogwaardige componenten 
  • Inhoudstoffen en micro-organismen 

Wat biedt het lectoraat Biobased Products? 

  • Het lectoraat BBP doet praktijkgericht onderzoek voor en met bedrijven. We betrekken hier ook altijd studenten bij. Heeft u een praktijkgerichte vraag binnen een van onze onderzoeksthema's, neem dan contact met ons op. We kijken dan samen of en hoe we de vraag kunnen oppakken en wat de mogelijkheden zijn om hiervoor subsidie te verwerven.
  • We zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste docenten die onderzoek willen komen doen bij ons lectoraat. We hebben hiervoor uren beschikbaar. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.
  • Bij de onderzoeken die het lectoraat doet, betrekken we zoveel mogelijk studenten. We bieden dan ook interessante minor-, stage- en afstudeeropdrachten. De opdrachten kun je vinden via deze link. 

> lees hier de volledige brochure 

Gerelateerde projecten

Waarde-Vol Ui

Het project Waarde-Vol Ui is ontstaan uit de wens van de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. om een economische meerwaarde te creëren uit de huidige reststroom van de productie.

Biofunctionals

In het project biofunctionals is voor diverse reststromen, voornamelijk gericht op vezels en kleurstoffen, onderzocht of een keten technisch en economisch mogelijk is voor de deelnemende bedrijven.