Het project GrasGoed kijkt naar het nuttig toepassen van natuurmaaisel. We geven natuurmaaisel een tweede leven. Zo kan natuurmaaisel verwerkt worden tot vezels voor of kan gras geraffineerd worden en dienen als veevoer. CoE BBE onderzoekt hoe milieuvriendelijk deze toepassingen daadwerkelijk zijn.

Publicatiedatum
8 juli 2019
Onderzoeksgebied
Bron
Centre of Expertise Biobased Economy

Om dit inzichtelijk te maken moet we naar de milieueffecten van de nieuwe producten kijken en deze vergelijken met die van al bestaande producten. Bij de onderzoeksgroep Biobased Energy van Avans Hogeschool doen we dit door middel van het uitvoeren van een levenscyclusanalyse (LCA). Bij een LCA worden milieu-impacts van de hele levenscyclus van een product, activiteit of keten bekeken. Deze milieu-impacts worden weergegeven in 17 verschillende categorieën. Denk hierbij aan klimaatverandering maar ook aan de vorming van fijnstof of smog, eutrofiëring, toxiciteit, water- en landgebruik én de uitputting van fossiele en minerale grondstoffen.

Voor het project GrasGoed wordt door Avans voor 2 producten uit natuurgras een LCA uitgevoerd. Allereerst voor de hierboven al genoemde isolatiematten van natuurgras die worden geproduceerd door NewFoss. De milieu-impacts worden vergeleken met de milieueffecten van conventionele isolatiematten van steenwol. De tweede LCA wordt opgesteld voor Grassa. Hier worden de milieu-impacts van eiwitten uit gras vergeleken met die van eiwitten uit soja. De resultaten zijn begin 2020 beschikbaar.

Naast het feit dat het nuttig toepassen van natuurmaaisel al een stap vooruit is, verwachten we dat we door middel van de uitgevoerde een LCAs ook nog kunnen laten zien dat het benutten van natuurmaaisel leidt tot milieuvriendelijkere producten.

Infographic: overzicht LCA (fictief)

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close