Verslag Change in a day: Production

29 november ÔÇô Museum Boijmans van Beuningen

Namens Centre of Expertise Biobased Economy hebben Davine Blauwhoff, Huub Looze en Gertjan Visse het rondetafelgesprek van Change in a Day bijgewoond. Aan tafel in Museum Boijmans van Beuningen waren aangeschoven Tjeerd Veenhoven (ontwerper algentextiel ), Eric Klarenbeek & Maartje Dros (ontwerpers algenglas en 3d-bakery) en Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, Erasmus Universiteit).

Biobased materialen

Eric heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd met mycelium. Deze processen heeft hij doorontwikkeld en ook heeft hij bekendheid voor mycelium gegenereerd.

Momenteel houdt Eric zich bezig met het verkrijgen van polymeren uit algen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het watergebied uit het project atelier LUMA. Dit is een gebied van 50 hectare in Arles (FR) waar onder andere algen worden gekweekt voor onderzoek. Daarnaast is er in samenwerking met Wageningen University & Research onderzoek verricht naar filament op basis van stoffen uit algen. Dit heeft geleid tot een filament dat voor 90% bestaat uit stoffen uit algen. Ook zijn er al verschillende proeven geweest met 3D printen van dit filament. Op het gebied van materiaalontwikkeling en ÔÇôontwerp kan men nog veel verwachten voor zowel food als non-food toepassingen, aldus Eric.

Toekomstplannen van Eric zijn onder andere het plaatsen van 3D bakeryÔÇÖs door heel het land.

Omschakeling

Jan Rotmans sluit aan met zijn verhaal op de 3D bakeryÔÇÖs van Eric. Volgens Rotmans kan lokale productie erg groot worden in de toekomst. Vroeger waren we bang voor mobiele telefoons vanwege privacy redenen en vanwege de mogelijke straling. Nu staan we voor een zelfde soort omschakeling. Deze gaat over het omdenken van lokale productie en het kiezen voor niet schadelijke grondstoffen. Hierbij zal er gewenning optreden in de vorm van mogelijkheden, smaak en comfort.

Restaurants passen het principe van streekproducten al geruime tijd toe. De voordelen van lokale productie ten opzichte van grootschalige is dat het flexibeler is en dat men sneller kan schakelen. Daarnaast heeft het commerci├½le belang minder invloed op dit type productie. Volgens Rotmans worden consumenten in de toekomst ÔÇÿprosumentenÔÇÖ: in plaats van enkel te consumeren, gaan zij ook produceren. De stadse omgeving wordt een omgeving voor de productie van onder andere voedsel.

Nieuws