Afgelopen periode hebben vier vierdejaars HZ studenten van Energie- en Procesengineering onder begeleiding van Wim Huibregtse een pilot opstelling ontworpen voor het winnen van quercetine uit uienvellen. Dit ontwerp is een onderdeel van het project Ui Verdient Meer, waarvan Wim Gaakeer van CoE BBE de projectleider is.

Publicatiedatum
9 december 2019
Bron
Centre of Expertise Biobased Economy

Met deze pilot opstelling is het mogelijk om op kilogram schaal quercetine te produceren voor markt- en toepassingsonderzoek. De flexibiliteit van het ontwerp biedt ook mogelijkheden om het proces aan te passen voor een hogere efficiëntie en verbeterde productkwaliteit.

In het project Ui Verdient Meer worden de mogelijkheden onderzocht om de stof quercitine op een rendabele manier uit uienschillen te halen. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt. De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar. Door deze grote hoeveelheid is het mogelijkheid om de uienvellenreststroom centraal te verwerken.

Indrukwekkende hoeveelheden

Om te zien (en te voelen) wat uienvellen zijn, hebben de studenten Wout Gillissen, Rens Verhage, Reinder de Nood en Marijn Suylen een bezoek gebracht aan projectpartner Monie Nieuwdorp BV. Hier werden zij ontvangen door Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association. Na uitleg over de uienteelt en – verwerking in Nederland en export wereldwijd gaf hij een rondleiding waarbij ook de uienvellenopslag niet is overgeslagen. Het meeste indruk gaf de hoeveelheid aan verwerkingsstappen een ui ondergaat en de hoeveelheden netverpakt, gereed product met bestemmingen over de hele wereld.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Provincie Zeeland.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close