Bioplastic belangrijk voor kringloopeconomie

Plastics gemaakt van plantaardige suikers of zetmeel zijn onmisbaar voor de circulaire economie. Dit blijkt uit een recent verschenen rapport van onderzoeksbureau CE Delft. Bioplastics kunnen bijdragen aan minder CO2-uitstoot en minder vraag naar fossiele grondstoffen.

Foto: RVO

De belangrijkste conclusie is dat bioplastics een interessante optie zijn voor de productie van nieuw plastic. Want nieuw plastic blijft nodig ondanks preventie, hergebuik en recycling. De onderzoekers benadrukken het belang van duurzame, gecertificeerde grondstoffen. De productie van biomassa voor bioplastics mag niet ten koste gaan van ecosystemen.

Bioafbreekbaar

De onderzoekers keken verder naar bioafbreekbare en niet-bioafbreekbare bioplastics. Ze stellen dat de bioafbreekbare materialen niet altijd toegevoegde waarde hebben. Deze bioplastics hebben vooral voordelen als hiermee meer gft-afval wordt ingezameld en gecomposteerd of vergist.

Facts and figures

Het rapport is een aanvulling op een eerder onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) scheidde WUR feit en fictie rond bioplastics. Zo blijken bioplastics hoogwaardige recycling van ander plastic helemaal niet te verstoren.

Subsidie aanvragen

Beide rapporten helpen mee in de afweging van ondernemers om te investeren in bioplastics. Ze kunnen dit doen om het klimaat minder te belasten of omdat het past bij hun duurzame imago. Maar voedselkwaliteit speelt ook mee. Want bioplastics maken bepaald voedsel langer houdbaar, zo concludeert WUR. Mia\Vamil helpt om deze duurzame ambities waar te maken.

CE Delft schreef het rapport in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het ministerie gebruikt het rapport om beleid te ontwikkelen voor de circulaire economie.

Het rapport is hier te lezen. Bekijk daarnaast ook de inforgraphic met feiten over bioplastics.

Door: RVO

Nieuws