Het idee van het aanbrengen van een biofilm van cassave op mango’s is het beste biobased idee uit de Battle van 2018. De jury vindt dit idee het meest innovatief, een goede oplossing voor het probleem van fruit en groente derving, het kan worden uitgevoerd met lokale producten, het is uitvoerbaar en zoals het nu uitziet laag in kosten.

Publicatiedatum
17 december 2018

‘Fruit App’

De ‘Fruit App’ won de publieksprijs. In deze app worden telers en afnemers bij elkaar gebracht om zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten de producten bij de consument te krijgen. Ook willen de studenten via deze app bewustwording kweken bij de eindconsument, verkopers en de horeca verleiden om ‘lelijk’ fruit te verkopen. Dit fruit voldoet niet aan de strenge esthetische eisen van de verkoopkanalen, maar zijn nog steeds van een goede kwaliteit.
Een week lang werkten tachtig studenten vanuit Nederland en Brazilië aan het beste idee om het verlies in fruit en groenten op weg van de teler naar de consument te verminderen.

Innovatielab

In totaal tien plannen werden donderdagmiddag teruggebracht tot vijf. De studenten van deze vijf groepen mochten hun plan presenteren. In het Innovatielab bij Avans in Breda werden die presentaties aan de Nederlandse en de Braziliaanse jury (via video conference) duidelijk gemaakt. De Nederlandse jury bestond uit twee lectoren; Han van Kasteren (Biobased Products) en Johan Raap (Biobased Energy), Willemien van Asselt (RVO) en Jacomine van Ravensbergen (Lid van het College van Bestuur Avans). De jury was nagenoeg unaniem over het winnende idee.

Levensduur

De teamleden van het winnende team Gabriëlle Werkhoven (uit België, student van Avans), Aline Teerlinck (uit België, student van Avans), Kateryna Zhukovska (uit Oekraïne , student van Fontys) en twee Brazilianen André Olivieira en Bruna Figueiredo kwamen op het idee omdat in Brazilië het verlies van mango’s uit de oogst op weg naar de consument erg groot is. Volgens de gegevens uit hun onderzoek gaat vijftig procent verloren. Door de coating aan te brengen wordt de levensduur van een mango verdubbeld.
Zoals met ieder idee komen er dan ook weer vragen bijvoorbeeld: is deze techniek ook op andere fruit en groenten te gebruiken en welke cassave gebruik je hiervoor, hoe zit het met bacteriën en wat zijn de werkelijke kosten van deze techniek. Beide lectoren waren enthousiast en zagen mogelijkheden voor verder onderzoek.
De Biobased Battle is een project van Living Lab Biobased Brazil (www.biobasedbrazil.org) waar jaarlijks studenten strijden om het beste biobased idee.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close