Biobased lectoren spreken lectorale rede uit

Lectoren Willem B├Âttger en Dorien Derksen spraken op 13 april hun lectorale rede uit. Vervolgens zijn ze officieel ge├»nstalleerd als lector. De twee lectoren zijn beiden verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy en doen praktijkgericht onderzoek naar biobased materialen. In onderstaande publicatie leest u interviews met de lectoren en een aantal sprekende voorbeelden biobased belevenissen. 

Klik hier voor de publicatie met de interviews en verdere informatie over de onderwerpen.

 

Praktijkgericht onderzoek

Inmiddels is het algemeen bekend dat het gebruik van fossiele grondstoffen eindig is en schadelijk voor het milieu. Een alternatief is het gebruik van biobased materialen, die bestaan uit grondstoffen gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Daarom zetten de lectoren zich in voor praktijkgericht onderzoek dat moet zorgen voor het gebruik van deze nieuwe duurzame materialen.

Biobased Bouwen

Willem B├Âttger en kenniskringleden doen praktijkgericht onderzoek naar biobased materialen die geschikt zijn voor bouw en infra. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar milieuvoordelen, maar vooral ook naar de extra toegevoegde waarden. Voorbeelden van deze materialen zijn vlasisolatie, biocomposieten, hout, stro, kalk-hennep, mycelium (paddestoelen), (lokaal) bamboe, schelpen, materialen uit algen en wieren.

Biobased Marine Specialties

Dorien Derksen doet samen met kenniskringleden praktijkgericht onderzoek naar 'bioprospecten'. Hierbij wordt onderzocht of marine organismen bioactieve stoffen bevatten en hoe deze benut kunnen worden. Dit onderzoek doen zij samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. 

 

Bron: HZ (https://hz.nl/nieuws/biobased-lectoren-spreken-lectorale-rede-uit)

Nieuws