Het chemielaboratorium van de HZ University of Applied Sciences, op de begane grond van de vestiging in Vlissingen, kan er op het oog uitzien als een vrij standaard laboratorium, maar het is veel meer dan dat. “Wat het vooral bijzonder maakt is het dat druk bezet is met verschillende mensen”, vertelt docent-onderzoeker Tanja Moerdijk.

HZ-studenten en onderzoekers van het lectoraat Marine Biobased Specialties zijn namelijk niet de enige gebruikers. Studenten van het University College Roosevelt in Middelburg krijgen er ook les, net als mbo-studenten van het nabijgelegen Scalda en er komen bovendien regelmatig middelbare scholieren op bezoek. “Het internationale karakter van de opleiding en het samenwerken met de beroepspraktijk inspireert”, aldus Tanja. “De combinatie van onderwijs met onderzoek zorgt voor een uitdagende sfeer voor zowel studenten, docenten als onderzoekers”, zegt Sandra de Reu.

Zij kan het weten, want als beheerder leidt zij alles in goede banen. Sandra doet het werk al dertien jaar. Daarvoor was ze als student in het lab te vinden. “Hier is niet één dag hetzelfde. Die afwisseling maakt het werk ontzettend leuk.” Tanja en collega-onderzoeker Dylan de Jong stellen dat het lab zonder Sandra niet zou draaien. Zij verzorgt alle bestellingen, onderhoudt de apparatuur, voert kleine reparaties uit en houdt voortdurend een oogje in het zeil.

MARIENE INHOUDSSTOFFEN
In het laboratorium ligt de focus op duurzame innovatie binnen de mariene omgeving, zoals food en biobased toepassingen uit zeewier. “We zitten in Zeeland, dus het is een logische keuze. We willen ons zo ontwikkelen dat over een paar jaar elke student, maar ook ondernemers uit de regio weten dat je voor marien onderzoek hier moet zijn.” Tanja staat vooral bekend om haar onderzoek naar zeewier. Ze maakt er in samenwerking met studenten bijvoorbeeld eetbaar plastic en andere producten van. Ook is ze betrokken bij een aansprekend project van een Zeeuwse bierbrouwer die kombucha wil gaan maken. Het lectoraat en studenten helpen de brouwer bij de ontwikkeling. De scoby, een restproduct van kombucha, kan weer worden gebruikt als additief voor het produceren van bioplastics.

KENNIS
In het lab doen zij en Dylan ook veel onderzoek naar de smaak van zeewier. De analyseapparatuur helpt daarbij. “We kunnen er state of the art-onderzoek mee doen”, zegt Dylan. “We kijken bijvoorbeeld naar de smaakcomponenten van zeewier en dan vooral naar umami. We onderzoeken niet alleen smaakprofielen, maar ook hoe we de smaak kunnen beïnvloeden ten gunste van de consument.” Volgens Tanja bouwt het team de kennis op het gebied van mariene componenten en smaakstoffen gestaag op. Deze kennis vloeit vrijwel meteen terug naar de chemiestudenten in hetzelfde lab. Komend schooljaar verhuist het lab naar het Joint Research Center Zeeland (JRCZ), het nieuwe onderzoekscentrum in  Middelburg. Het chemielaboratorium van de HZ University of Applied Sciences, op de begane grond van de vestiging in Vlissingen, kan er op het oog uitzien als een vrij standaard laboratorium, maar het is veel meer dan dat. Het drietal ziet hier mogelijkheden om de verbinding met andere disciplines te versterken. “Op dat moment maken we een vernieuwingsslag in apparatuur, zodat we de koppeling tussen onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven verder kunnen versterken”, zegt Sandra. Een massaspectrometer staat bovenaan het verlanglijstje. “Dat stelt ons nog beter in staat om smaken te identificeren en nauwkeuriger te meten, tot veel lagere concentraties”, legt Dylan uit. “Het is niet alleen goed voor ons onderzoek, maar ook voor het onderwijs. Dit soort onderzoeksfaciliteiten is van toegevoegde waarde bij het oplossen van maatschappelijk relevante vraagstukken.”

Wil je meer weten over de projecten of faciliteiten binnen het chemie lab? Neem dan contact op met Tanja Moerdijk.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close