In de week van 14 December 2020 vond al weer de 8e Biobased Battle plaats georganiseerd door Living Lab Biobased Brazil. Deze keer volledig online. Meer dan 45 studenten van Avans Hogeschool en Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP, Brazilië) kregen de opdracht om in groepen van 4 of 5 studenten een oplossing te vinden voor de reststromen van rijstverwerking (rijstvliezen) of suiker-, bier- en olijfolieproductie (bagasse).

Publicatiedatum
5 januari 2021

De biobased battle werkt volgens een pressure cook concept. Op de eerste dag moest iedere groep zoveel mogelijk oplossingen bedenken voor een of meerdere reststromen. Op de tweede dag werd op basis van een multi-criteria-analyse (MCA) een keuze gemaakt voor de naar hun idee beste oplossing. Deze oplossing werd vervolgens verder uitgewerkt. Op de laatste dag hebben de groepen hun idee gepitcht aan een Braziliaans/Nederlandse Jury die dit jaar bestond uit Erik Lammers (provincie Noord-Brabant), Willemien van Asselt (Topsector Agri&Food), Sergio Aquino (UFOP), Julia Mendes (UFOP) en Jappe de Best (Centre of Expertise Biobased Economy). De pitches werden door de jury beoordeeld op een aantal criteria zoals technische haalbaarheid, originaliteit en marktpotentieel.

Biobased Battle 2020De top 3 van de Biobased Battle

Op de derde en tweede plaats eindigde groepen die een oplossing hadden bedacht voor de vliesjes van rijskorrels. Deze kunnen worden toegepast in biobased beton of isolatiematten. Tot unanieme winnaar werd de groep van Tim, Joanna, Samuel, Paula & Mateus uitgeroepen. Ze kozen voor regionale verwerking van bagasse van suiker- en bierproductie tot een proteïnereep. Naast een mooie oorkonde kreeg de winnende de groep het aanbod van de provincie Noord-Brabant om te kijken of het mogelijk is om via het Brabant breed startup supportprogramma Braventure hun idee verder uit te werken. Een mooi slotstuk van een succesvolle week.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close