Je raadt het al. In het Beton lab wordt onderzoek gedaan naar beton.. En wij zouden Centre of Expertise Biobased Economy niet zijn als we daar geen biobased variant van maakten Het lab is gevestigd bij Scalda in Vlissingen. Studenten en onderzoekers werken hier specifiek aan het onderzoeken van de meest optimale samenstelling van biobased beton waarbij het gehalte aan natuurlijke vezels zo hoog mogelijk is en cement zo laag mogelijk. Dit vermindert de milieu impact omdat cement een van de meest vervuilde materialen is.

Voornamelijk zijn onderzoekers van het lectoraat Biobased Bouwen, Giuliana Scuderi en Marianna Coelho werkzaam in dit lab. Marianna vertelt over hun werkzaamheden. “Ons doel met het viberscrete project is om een significant percentage miscanthusvezels, ook wel olifantsgras genoemd, in beton te krijgen.

Daarvoor is het essentieel om diep in het mixontwerp in te gaan. Met de optimale hoeveelheid cement, water, zand, grind en miscanthusvezels is het mogelijk om sterk beton te krijgen met een hoog gehalte aan natuurlijke vezels.”

VOOR- EN NADELEN
Naast dat het minder vervuilend is voor het milieu heeft de toevoeging van natuurlijke vezels nog meer voordelen. De thermische en akoestische eigenschappen nemen namelijk ook toe. Helaas zijn er ook nadelen te noemen. Het heeft bijvoorbeeld een lage mechanisch sterkte, is gevoelig voor vochtige omstandigheden en heeft het vermogen te vervormen. Daarom is onderzoek naar de juiste samenstelling zo hard nodig.

MACHINES
Het onderzoek is volledig opgezet bij het beton lab bij Scalda in Vlissingen. De belangrijkste machines zijn de mixer om beton te produceren en de compressietestmachine
om de druksterkte weer te geven. Marianna: “De resultaten lieten al zien welk type voorbehandeling het beste in de miscanthusvezels kon worden gebruikt. De huidige stap is om de samenstelling van het betonmix te verbeteren.”

Heb je vragen over de projecten bij het beton lab, heb je ideeën over nieuwe projecten of wil je meer weten over de faciliteiten? Neem dan contact op met Marianna Coelho.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close