Meer weten over de laatste ontwikkeling op het gebied van biobased kleurstoffen uit kurkuma? Kom naar het CurCol slotevenement op donderdag 2 februari 2023 in Breda. We presenteren u graag de resultaten van het project en organiseren verdiepende sessies over specifieke onderwerpen.

AANMELDEN

Datum
2 februari 2023

Tijdens deze dag gaan we dieper in op het succesvol telen van kurkuma in Europa, hoe je gele, rode en blauwe kleurstoffen kunt produceren uit de geel/oranje curcumine en hoe je deze curcumine kleurstoffen toepast in verschillende biobased producten. Daarnaast kijken we ook naar de biologisch afbreekbaarheid en veiligheid voor menselijke gezondheid, de levenscyclus en economische analyse. Zie hieronder het volledige programma en meld je aan.

AANMELDEN

Program 

Click on the links for a description

09:50 – 10:20 CET Welcome / Arrival
10:20 – 10:30 Opening
by Han van Kasteren, lector Biobased Building Blocks & Products at Avans University of Applied Sciences
10:30 Presentations:
Click on the links for a description
10:30 – 11:00 Cultivation of turmeric in NW-Europe
by Ellen Dendauw, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG)
11:00 – 11:30 Extraction and production of colourants from curcumin extracts from Curcuma longa
by Kees Kruithof, Avans University of Applied Sciences
11:30 – 12:15 The functionality of curcumin based bio colourants in a variety of biopolymers and composites
 by Chaitra Venkatesh, Technological University of the Shannon (TUS) and Robbe De Bisschop, Centexbel
12:15 – 12.30 Closure morning session
by Han van Kasteren, lector Biobased Building Blocks & Products at Avans University of Applied Sciences
12:30 – 13:30 Lunch
13:30 – 14:15 Parallel sessions round 1:
Click on the links for a description
                         1 How to grow turmeric
                         2 The use of curcumin in bioplastics: extrusion applications
                         3 Biodegradation of the natural colourant curcumin and its derivates
                         4 LCA of curcumin in food packaging
14:30 – 15:15 Parallel sessions round 2:
Click on the links for a description
                         1 Chemical modification of an oxidation sensitive colourant
                         2 The effect of colourants on the regulation and certification of biobased & biodegradable plastics
                         3 Biodegradation of the natural colourant curcumin and its derivates
                         4 LCA of curcumin in food packaging
15:15 Wrap-up
by Han van Kasteren, lector Biobased Building Blocks & Products at Avans University of Applied Sciences
15:30 Reception

AANMELDEN

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close