In dit onderzoeks- en awareness project gaan Avans Hogeschool, Vereniging Markkant en de gemeente Breda een samenwerking aan om zwerfvuil in de gemeente Breda niet alleen op te ruimen, maar ook zodanig in kaart te brengen dat er gekeken kan worden naar de bron van het zwerfafval. Zo kunnen ook de oorzaken van het zwerfafval worden aangepakt.

En het mooiste is: iedereen kan meedoen!

STADSJUTTERSBREDA.NL

Projectleider
Onderzoeksgebied
Datum
september 2019 t/m augustus 2020
SDG's

Aanleiding en omschrijving project

Markkant Breda coördineert sinds jaar en dag een team van vrijwilligers die in de regio Breda zwerfvuil verzamelen. Maar het opruimen van afval op straat is eigenlijk dweilen met de kraan open. Sterker nog, de hoeveelheid zwerfvuil lijkt, ondanks alle inspanningen, toe te nemen. En dat ontmoedigt.

Zwerfvuil betekent verstoring van schoonheid van landschap, natuur en milieu en verspilling van kostbare grondstoffen, die middels scheiding te herwinnen zouden zijn. Zwerfvuil is niet overal evenveel aanwezig. Het kent geografische ‘hotspots’ zoals sportclubs, scholen, fietsroutes, etc. Ook neemt de hoeveelheid toe rond evenementen in de openbare ruimte, zoals carnaval, festivals en sportevenementen.

Op politiek- en beleidsniveau is er veel aandacht voor het onderwerp zwerfvuil. Vooral het thema plastic staat hoog op de agenda, omdat het alom aanwezig is, moeilijk afbreekt en het milieu ernstig belast. Toch kent de Gemeente Breda net als andere Nederlandse steden geen procedure of systematiek om zwerfafval tegen te gaan. De aanpak beperkt zich voor grote delen van de stad op dit moment tot het opruimen van bepaalde plekken waar veel afval ligt, en dat pas nadat er melding van is gemaakt door burgers.

Oorzaken aanpakken

Vraag is dus hoe de oorzaken van het ontstaan van zwerfvuil kunnen worden aangepakt. Hoe kunnen we een stap verder gaan dan alleen het bestrijden van de symptomen? Met dit in het achterhoofd is een samenwerking ontstaan tussen initiatiefnemer Markkant, de gemeente Breda en Avans Hogeschool. Het project gaat onderzoeken of er verbanden bestaan tussen de hoeveelheid zwerfvuil en bepaalde locaties, wijken, bevolkingsgroepen, periodes, etc. Maar ook wordt in kaart gebracht hoeveel zwerfafval er nu ligt in de stad en wat voor soorten materialen en producten er liggen.

Als blijkt dat er verbanden zijn tussen hoeveelheden zwerfafval en bijvoorbeeld festivals, scholen of wijken kunnen we vervolgens in gesprek gaan om tot een goede oplossing te komen voor het voorkomen van zwerfafval. Uiteindelijke doel is dat de hoeveelheid zwerfvuil afneemt en Breda daarmee een schonere stad wordt en blijft.

Doe ook mee!

Iedereen kan meedoen en Stadsjutter worden is doodeenvoudig. Hoe meer Bredanaars zich achter het initiatief scharen, hoe meer data er wordt verzameld en hoe beter de onderzoekers conclusies kunnen trekken. Dus:

  • Download de Litterati app voor Ios of Android,
  • Meld je in de app aan voor de club ‘Stadsjutters Breda’,
  • Ga de openbare ruimte in, maak foto’s en tag het afval dat je verzamelt.

STADSJUTTERSBREDA.NL

Partners

22 april 2024
Nieuw lectoraat ‘Hernieuwbare Energiedragers’
Nog nooit eerder werd er zoveel hernieuwbare energie opgewekt als in 2023. En nog nooit eerder was de taak om deze versnelling voort te zetten zo belangrijk - we bevinden ons midden in de energietransitie. Om tegen 2050 een CO2-neutrale energievoorziening te bereiken en de atmosferische CO2-concentraties op een niveau van 350 ppm te stabiliseren, zal wereldwijd 30 TW aan hernieuwbare energie nodig zijn. Dit komt grofweg overeen met de output van 30.000 gemiddelde energiecentrales, elk met een capaciteit van 1 GW. Met het nieuwe MNEXT-lectoraat Hernieuwbare Energiedragers zal lector Saleh Mohammadi in de komende jaren onderzoek doen naar hernieuwbare energiedragers, waarmee al deze duurzaam opgewekte energie wordt opgeslagen, getransporteerd en geleverd aan de eindgebruikers.
19 april 2024
Green EGCh: handvatten voor de groene chemie transitie
MNEXT, Avans, Curio en de projectpartners slaan de handen ineen voor een nieuw onderzoeksproject dat begin 2024 is gestart: ‘Green EGCh – Groene Energie Grondstoffen & Chemie’. Dit project richt zich op het realiseren van handvatten voor de groene chemie transitie. Er wordt een campus gerealiseerd met high tech apparatuur, specifiek afgestemd op groene chemie, waar iedereen kan onderzoeken, werken, leren en ervaren. Een Learning Community waar stakeholders uit de regio West-Brabant kennis over de transitie naar groene chemie komen brengen en halen wordt opgezet. Er wordt een strategische onderzoeksagenda opgesteld die is afgestemd tussen mbo, hbo én de omgeving. En er wordt gewerkt aan een flexibel opleidingsaanbod voor scholieren, studenten, maar ook voor werkenden en zij-instromers.
15 april 2024
Martijn Zieverink beëdigd als lector Biobased Transities
Biobased Transitions... an Uphill Battle?! Dat was het thema van de lectorale rede van Martijn Zieverink op 5 april in Breda. In zijn inaugurele speech gaf hij uitleg over de bijdrage die zijn lectoraat ‘Biobased Transities’ gaat leveren aan het bestrijden van de oorzaken van klimaatverandering. Tijdens deze middag kreeg Martijn zijn gepersonaliseerde lectorale keten uitgerekt door Jacomine Ravensbergen, lid en waarnemend voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool.
25 april 2024
Conference Lectorenplatform Biobased Economy
On April 25th, join the Mini-Conference Biobased Economy, hosted by the Lectorenplatform Biobased Economy. This event is set to offer a wealth of insights and knowledge sharing centered around the innovation and adoption of biobased materials and energy.
16 mei 2024
Webinar Protein transition
On Thursday, May 16, the Lectorenplatform Biobased Economy organises the webinar 'Protein transitions".  The protein transition is the shift from animal proteins towards using alternative protein sources such as micro-organisms and cell cultures. The transition is needed for a more sustainable food system. In a series of theme sessions, we highlight a current research theme of the lecturers' platform to exchange knowledge and experience. Join this webinar where various speakers will share their insights on protein transitions. Topics that will be covered are the National Growth Fund Cellular Agriculture Netherlands (CAN), precision fermentation at University of Applied Sciences, and insights from Those Vegan Cowboys
23 mei 2024
Lunch & Learn: MYTHIC: MYcelium bio-composites for THermal Insulation in Construction
As much as 40% of all chemicals are aromatic in nature; this amounts to 122 million tons annually, worth €120 billion with an annual growth rate of 5%. So far, these aromatics are made from fossil raw materials and this has a negative impact on our environment. Manufacturers of products such as plastics, paints, adhesives, insulation foam and textiles use aromatics to impart their products with high-quality properties, such as scratch resistance, UV resistance, adhesive strength or gloss.
Mnext evenement
Eiwit van Columbus
Een nieuw project voor het lectoraat Biobased Resources & Energy bij MNEXT. Het project, genaamd "Eiwit van Columbus," draagt bij aan de eiwittransitie waarin we een overstap willen maken van dierlijke naar meer plantaardige eiwitproductie. Dit project richt zich op  ligt het waardevol benutten van reststromen die ontstaan bij de teelt van eiwitrijke gewassen om zo tot een realistisch verdienmodel te komen voor de verschillende stakeholders in de keten.
Circulaire tenten voor noodhulp
Met een uitstekend netwerk onderzoekt dit project, door middel van co-creatie, de mogelijkheden voor een overzichtelijk en praktisch toepasbaar circulair afwegingskader.
Totally nuts
Totally Nuts: Circulaire biobased thermoharders van cashewnootschillen
Hoe kunnen we duurzame en economisch haalbare biobased epoxy thermoharders en composieten ontwikkelen uit cashewnotenshell residu? Die vraag staat centraal in dit onderzoek.
Biodegradatie Coatings Stahl
Stahl uit Waalwijk, wil graag overschakelen op de productie van duurzamere coatings. Naast het ontwikkelen van coatings op basis van hernieuwbare grondstoffen is er de wens om coatings te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn.
Green Hub: Informatie hub waardeketens groene reststromen
In het Green Hub project gaan een consortium van praktijkpartners samen met Avans verkennen wat de behoeften van stakeholders zijn omtrent een overkoepelend, up-to-date, en bij voorkeur ook open source platform rond groene reststroom ketens
Opzetten en uitvoeren van biodieseltesten in een kustvaarder
In dit project wordt het gebruik van biodiesel blends, in de zogenaamde H1 klasse schepen, getest. Er moeten nog een aantal belangrijke problemen worden opgelost voordat de testen kunnen beginnen.
CiBO – Circulariteit in Banden Oosterhout
Bij verschillende bedrijven in Oosterhout zijn er rubberreststromen aanwezig. Deze reststromen komen uiteindelijk bij het restafval terecht waardoor deze verbrand worden wat niet wenselijk is.
PyroCHEM: Waste2Chem Innovation Cluster
De PyroCHEM projectpartners willen de chemische industrie verduurzamen door de chemische recycling van plastic afval en de pyrolyse van andere (biomassa) reststromen te optimaliseren en op te schalen.
Membrane Technologies
Zijn membraantechnologieën toepasbaar en efficiënt voor valorisatie van verschillende reststromen? En zijn deze technologieën te integreren in bioraffinage projecten.
Flestic
Samen met Eurobottle analyseren we een aantal milieu-gerelateerde duurzaamheidsaspecten van de Oasus drinkfles.
WoW! Capitalisation
Dit project is een voortzetting van WOW!. Er wordt onderzoek gedaan naar het verbreden van de productie en toepassing van (bioplastic) PHA en biochar
Directe extrusie van biomassa met een hoog PHA gehalte
In project wordt onderzoek gedaan naar het vereenvoudigen van de verwerking van PHA (bioplastic) dat is geproduceerd door bacterien.
Powering Agrifood
Hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Follow-up S4G
Follow-up S4G
Bedrijfsafval- of reststromen worden gekoppeld aan een passende afnemer, opwerker of hergebruiker in Zeeland, West- en Midden-Brabant.
Verduurzaming scheepstransporten Rusland - Benelux
Verduurzaming scheepstransporten Rusland – Benelux
Dit project kijkt hoe hernieuwbare brandstoffen een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van zeetransport.
Learning community biobrandstoffen
Learning Community hernieuwbare brandstoffen
Samen leren en ontwikkelen op het gebied van hernieuwbare brandstoffen
PHA accumulatie capaciteit van RWZIs
Welke RWZIs zijn geschikt voor de productie van PHA (bioplastic)
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
Collectief voor hergebruik van reststromen op bedrijventerreinen in Oosterhout
Biobased flocculanten voor waterzuivering
Biobased flocculanten voor waterzuiveringen
Ontwikkelen van biobased flocculanten, als alternatief voor op olie gebaseerde flocculanten
Building light
Haalbaarheidsstudie naar het gebruik van biochar in composieten, om de eigenscheppen te verbeteren voor toepassing in bouwmaterialen
Aardbeientray
BioADD
Onderzoek naar toepassing van biochar in biopolymeren om de eigenschappen te verbeteren
Sustainable solid biofuels
bijdragen aan een zero-waste en lage koolstofemissie productie van houtskool door de haalbaarheid en energie-efficiëntie van verschillende conversietechnologieën te evalueren.
Cashing cashew
Onderzoek naar de beste toepassingen voor de olie die wordt geproduceerd bij pyrolyse van de schillen van cashewnoten
Biomassastromen in de provincie Zuid-Holland
Inventarisatie van de meest relevante organische reststromen en de ontwikkelingen van verwerkingsmogelijkheden, om beschikbare biomassa in Zuid-Holland beter te benutten.
Biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten
Verhogen van kennis over biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten door onderzoek en experimenten
Waste Brazilie
Kansen voor compostering in Brazilië
Ontwikkelen van een actieplan voor het realiseren van een goede inzameling en behandeling van gemeentelijk organisch afval in de staat Minas Gerais in Brazilië
stadsjutters-breda
Stadsjutters Breda
Onderzoek naar bronnen van zwerfvuil in Breda en het oplossen van de zwerfvuilproblematiek vanuit deze bronnen.
Pyrolyse Proeftuin Zuid
Opzetten van een cluster in Moerdijk voor het stimuleren van onderzoek naar pyrolyse en de toepassing van de producten van pyrolyse.
Grassification
Onderzoek naar toepassingen en economisch rendabele businesscases uit maaisel van bermgras.
REFAWOOD
Het zoeken van oplossingen voor as gerelateerde operationele problemen in afvalhout gestookte bio-energie centrales door middel van de toevoeging van additieven. 
Blauwe Keten
Haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
WOW!
Onderzoek naar verwaarden van waardevolle stoffen in rioolwater met focus op pyrolyse van cellulose, PHA productie uit vetzuren en biodiesel productie uit lipiden
GrasGoed
Onderzoek naar optimale waardeketens voor maaisel van wegbermen
+180
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close