Beton met olifantengras

 Duco Reitsma - Profluid 

Vandaag de dag is er op meerdere plaatsen in het land beton met Olifantengras (Miscanthus) terug te vinden.

“ Dagelijks houden wij ons bezig met het ontwikkelen van duurzame “slimme” vloeistoffen met behulp van nanotechnologie. Als R&D organisatie willen we bedrijven verder helpen om nieuwe oplossingsrichtingen te kunnen realiseren, en dat zo duurzaam mogelijk. Een van onze waardevolle samenwerkingspartners is Strukton, aanbieder van o.a. infrastructuuroplossingen in binnen- en buitenland.                                                                                                                                   
Geluidsoverlast
Olifantengras levert een fantastische bijdrage aan het oplossen van geluidsoverlast in bewoonde gebieden. Het heeft van zichzelf al geluidsabsorberende eigenschappen, is laag van gewicht, is relatief eenvoudig en buiten de voedselketen te verbouwen en absorbeert CO2. Al tijdens de snelle groei neemt Olifantengras tot wel 5x meer CO2 op in vergelijking met een jong bos. Na de oogst wordt het gras bewerkt en verwerkt in het beton, waarbij het prefab beton de CO2 langdurig opslaat en op lange termijn opnieuw verwerkbaar is (> 98% recyclebaar).

Waterafstotend
De Milieu Kosten Indicator (kosten voor milieu) van dit toegepaste materiaal behoren tot de laagste in de bouwsector. Vanuit Profluid hebben we een waterafstotend additief ontwikkeld waardoor het mengen van de materialen beter mogelijk was en de uithardingstijd flink werd verkort. De gerealiseerde korte bekistingstijd maakt het productconcept commercieel aantrekkelijk wat weer goed nieuws is voor het milieu. Het eindresultaat is mede te danken aan het grondige werk van Bouwkunde studenten van Avans Hogeschool die onderzoek deden naar de toepassingsmogelijkheden van het materiaal in utiliteits- en woningbouw.

Isolatiewaarde
Een voorbeeld uit de rapportage: Uit de practicums blijkt dat de druksterkte, buigsterkte, soortelijke massa en isolatiewaarde afhankelijk is van het aantal vezels dat wordt toegevoegd.
De belangrijkste conclusies zijn:
• De druksterkte neemt bij een laag percentage vezel minimaal af.
• De treksterkte is hoog bij een laag vezelpercentage.
• Door de hoge treksterkte is er mogelijk minder wapening noodzakelijk.
• De soortelijke massa neemt af naarmate het vezelpercentage stijgt.
• Miscanthus beton als isolatiemateriaal is niet reeel. Uit de onderzoeken blijkt dat de gekozen toepassingen in hun beginfase aan de wetgeving voldoen.

Biobased Economy
De grondstof Miscanthus heeft een positieve invloed op het milieu en draagt bij aan een biobased economy. De prijs van de grondstoffen ligt bij Miscanthus beton iets hoger dan bij concurrerende producten, maar de productieprijs is veel hoger. Deze hoge kostenpost wordt voornamelijk veroorzaakt door de vele manuren. Door het inzetten van goede productiefaciliteiten kan de productieprijs concurrerend zijn.

Momenteel zijn we samen met het lectoraat Biobased Bouwen van Willem Böttger bezig om te testen of impregnatieoplossingen voor vlas en hennep een bijdrage aan de levensduur van bioplastics kunnen leveren. Door onze positieve ervaring met dit project, ben ik van plan meer vraagstukken voor te gaan leggen bij het lectoraat om zo gezamenlijk tot meer en nieuwe inzichten te komen. Ik kijk uit naar een verdere samenwerking met het Centre of Expertise Biobased Economy. Samen maken we de wereld weer een stukje duurzamer! “

Met dank aan Jan van Stratum, Strukton Prefab.

Miscanthus wall 

Nieuws