Kleuren Applicatie Centrum

Binnen het KLAC werken studenten en professionals samen met het bedrijfsleven aan het ontwikkelen van nieuwe applicaties van natuurlijke kleurstoffen die naar de markt gebracht kunnen worden.

Kleurstoffen die momenteel gebruikt worden voor non-food toepassingen hebben een petrochemische (fossiele) oorsprong. Bovendien heeft de productie en verwerking van deze kleurstoffen een negatieve invloed op het milieu. Deze verbindingen zijn zo stabiel dat ze niet of nauwelijks afbreekbaar zijn, daarnaast zijn veel van deze verbindingen ook toxisch.

Natuurlijke kleurstoffen worden verkregen uit planten, reststromen of micro-organismen, met andere woorden: hernieuwbare grondstoffen. Vergeleken met de synthetische kleurstoffen zijn de natuurlijke kleurstoffen beter afbreekbaar en hebben ze in totaliteit minder impact op het milieu.  

Ondanks de grote belangstelling voor natuurlijke kleurstoffen worden ze nog niet op grote schaal toegepast. Ze zijn nog maar beperkt beschikbaar en voldoen indien beschikbaar niet altijd aan de gewenste kwaliteitseisen. Het Kleuren Applicatie Centrum (KLAC) wil hier verandering in brengen.

Binnen het KLAC werken studenten en professionals samen met het bedrijfsleven aan het ontwikkelen van nieuwe applicaties van natuurlijke kleurstoffen die naar de markt gebracht kunnen worden.

Enkele activiteiten die het KLAC uitvoert:

  • Applicatie van natuurlijke kleurstoffen in textiel, papier, verf, etc.
  • Testen van diverse echtheden o.b.v. ISO normeringen zoals o.a. was-, licht- en wrijfechtheid.
  • Extractie en identificatie van natuurlijke kleurstoffen uit planten, reststromen of micro-organismen.

Het KLAC biedt uitkomst voor bedrijven die hun producten groener en duurzamer willen maken maar daar de kennis, apparatuur of tijd voor missen om natuurlijke kleurstoffen te testen in toepassingen.

Daarnaast kan het KLAC ook uw locatie en/of partner zijn in het onderzoek naar nieuwe natuurlijke kleurstoffen, uit reststromen, planten en micro-organismen. 

Het KLAC is een samenwerking tussen het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en het CIV Biobased Economy van het ROC West-Brabant en is gevestigd in het Innovatie centrum Lab-20 in Bergen op Zoom.

     

Het KLAC wordt mede mogelijk gemaakt door het project Biobased Network.

Biobased Network is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Provincie Noord-Brabant en de Provincie Limburg in het kader van OPZuid.