Studenten

Binnen het Centre of Expertise Biobased Economy hebben we verschillende mogelijkheden om stage te lopen en onderzoek te doen. Bij het CoE BBE werken enthousiaste studenten, ondernemers, wetenschappers en docenten samen aan het bevorderen van kennis over de biobased economy en de ontwikkeling van materialen en nieuwe producten. Zo zijn we altijd op zoek naar nieuwe studenten met affiniteit voor biobased economy.

Maar wat is een biobased economy dan eigenlijk? Fossiele brandstoffen, langzaam raken ze op... Naar verwachting zijn de voorraden van olie en gas toereikend om nog 50 tot 100 jaar aan de vraag te kunnen voldoen. Wat betekent dit voor onze kinderen en kleinkinderen?

Onze huidige economie is afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Een biobased economy is gebaseerd op biomassa (resten van planten en dieren). De wereldwijde samenleving is de aarde aan het uitputten. Het is belangrijk om slim met onze voorraden om te gaan. Wat halen wij uit de natuur en wat kunnen we teruggeven?

Waarom een biobased economy?
Gebruik van fossiele brandstoffen moet worden vervangen door het gebruik van groene grondstoffen. Dit is noodzakelijk omdat fossiele brandstoffen geleidelijk aan opraken. Deze omschakeling is vanuit het perspectief van duurzaamheid noodzakelijk en biedt het Nederlandse bedrijfsleven kansen. Zo komen meer banen beschikbaar, worden bedrijven gestimuleerd om samen te werken en er is meer ruimte voor creativiteit en vernieuwing.

Wat kun jij als student bijdragen?
Avans Hogeschool biedt verschillende biobased minoren, stages en specialisaties aan. Binnen de minor Biobased Economy wordt bijvoorbeeld samengewerkt met bedrijven en overheden in de regio. Hierdoor leveren studenten  een wezenlijke bijdrage en wordt invloed uitgeoefend op belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst. Ooit gedacht dat een vrachtwagen zou kunnen rijden op biogas gemaakt van mest? Voor de gemeente Den Bosch was onderzoek hiernaar belangrijk. Studenten in deze minor maken het verschil!

Rond jij een minor of specialisatie af op het gebied van biobased economy? Of kom je stage lopen binnen een van onze innovatie projecten? Door jouw professionele kennis en ervaring biedt dit jou veel kansen in het bedrijfsleven!

Deze tekst is geschreven door Emma Kanters, student Communicatie Avans Hogeschool